ÖZEL XNOR GATE (XNOR GATE)

Özel-NOR Kapısı

Özel NOR kapısının çalışması, Özel veya kapısının çalışmasının karşılığıdır. Temel AND geçidi Boolean eklemesini uygularken, OR kapısı Boolean çarpmasını uygularken ve NOT ters çevirme işlevini uygularken, XNOR tarafından tanımlanan böyle bir Boole işlevi yoktur. Bu, temel kapılarla (AND , OR ,NOT) türetilebilir. Aşağıda gösterilmiştir. EX-OR kapısından inşa edilen EX-NOR diyagramı.


XNOR geçidi için mantık sembolü ve Boole ifadesi aşağıda gösterilmiştir.

NOR kapısı Mantık Sembolü ve Boole ifadesi

Bir elektronik bileşeni tanımlamak için birden çok standart vardır. Genel olarak IEC ( Uluslararası Elektroteknik Komisyonu ) standartlarına ve IEEE ( Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü ) standartlarına uyuyoruz . IEEE ve IEC standartlarındaki XNOR mantık sembolü aşağıda gösterilmiştir.

Bu bir Hibrit kapıdır, XNOR kapısının çıktısının Boole ifadesi aşağıdaki gibi verilmiştir.



XNOR çıktısı şu şekilde temsil edilir:

XNOR Doğruluk tablosu

XNOR geçidinin çalışmasını gözlemlersek, her iki giriş aynı olmadığında XNOR geçidi çıkışının YÜKSEK olacağını ve farklı giriş kombinasyonları için DÜŞÜK olacağını söyleyebiliriz. Bunu doğruluk tablosunda görebiliriz.

Yaygın olarak bulunan TTL ve CMOS mantığı Ex-NOR geçit IC'leri

En çok kullanılan XNOR mantık IC'lerinden bazıları aşağıda listelenmiştir.

Ex-NOR kapısı uygulamaları

  • XNOR mantık kapıları, sayısal veri iletim devrelerinde Tek eşlik ve hatta eşlik bitlerini tespit edecek hata tespit devrelerinde kullanılır.
  • XNOR kapısı ağırlıklı olarak aritmetik ve şifreleme devrelerinde kullanılır. Bu işlem, düşük güç uygulaması için 6 transistör kullanılarak XOR ve XNOR kapılarının birleşik çalışmasıdır.
Bu aynı zamanda , su sıcaklığı seviyesi önceden ayarlanan seviyeye yükseldiğinde veya düştüğünde alarmı çalacak olan Isı eşanjör tankı olarak da kullanılır. Isı eşanjörü devresi aşağıda açıklanmıştır.

İnşaat:

Bu devre suyu ısıtmak için kullanılır. İki çıkışı ve iki şamandıra göstergesi vardır. Şamandıra göstergeleri, XNOR geçidinin girişleri olarak bağlanır. XNOR kapısının çıkışı, cam beherdeki su seviyesi değiştiğinde uyarı veren alarm devresine bağlanır. Beherin alt kısmında belirli miktarda suyu ısıtmak için bir ısıtma elemanı bulunmaktadır.


Su yüksek seviyeye ulaştığında, fazla su üst çıkıştan taşacaktır. Su seviyesi düştüğünde, altta bulunan ısıtma elemanı su ile kaplanmadığı için yanacaktır. Daha önce de söylediğimiz gibi su seviyesi belli bir seviyeye yükseldiğinde veya azaldığında uyarı veriyor. Bunun için şamandıralı şalterler, tankın içine, suyun yüksek ve düşük seviye konumlarına yerleştirilmelidir.

Bir şamandıra göstergesi su seviyesi ile temas ettiğinde yukarı doğru itilir. Bu, şamandıranın ayırıcısının armatürden ayrılmasına neden olur. Bu durumda XNOR kapısının girişi 0'dır. Şamandıra göstergesi su seviyesi ile temas halinde değilse çıkış +5 V beslemeye bağlanarak armatür aktif hale gelir. Bu durumda XNOR geçidinin girişi YÜKSEK olacaktır, bu da 1'e eşittir. 2 çıkış +5 volt beslemeye veya toprak voltajına bağlandığında, XNOR geçidinin 2 girişi 1'dir ve dolayısıyla çıkış 1'dir. XNOR kapısının yüksek olması alarmı devreye sokacak ve kişiyi uyaracak şekildedir.

Su seviyesi üst şamandıra ile alt şamandıra göstergesi arasında olduğunda, XNOR geçidinin girişine üst göstergeden mantık 1 ve alt göstergeden mantık 0 uygulanır. Bu konumda su seviyesi istenilen seviyede olacağından herhangi bir alarm çalmaz. Bu, bir Isı eşanjörü devresi olarak kullanılan mantık XNOR geçididir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar