Bobin (İndükatör) Nedir ?
Bobin
İndüktör, iletken bir telin sarılarak bobin halini alması ile oluşturulan bir devre elemanıdır. Üzerinden akım geçen her iletken tel manyetik alan oluşturur.
Bu özellik, indüktörün elektrik enerjisini manyetik alan olarak depolayabilmesini sağlar. Çoğunlukla indüktörlerde manyetik alanın gücünü arttırmak için tel
feromanyetik bir malzemeden (örneğin demir) yapılma bir çekirdeğin etrafına sarılır.
feromanyetik bir malzemeden (örneğin demir) yapılma bir çekirdeğin etrafına sarılır.
İndüktör, elektrik devreleri ve denklemlerinde L harfi ile gösterilir. Birimi ise Henry (H)'dir
İndüktör manyetik alan formülü
Bir indüktörün üzerinden elektrik akımı geçtiğinde manyetik alan oluşturduğunu söylemiştik. Bu oluşan manyetik alanı aşağıdaki formül ile hesaplayabiliriz:
- B = Manyetik alanı
- μ =Havanın manyetik iletkenliği
- n = İndüktörün birim uzunluğundaki sarım sayısını
- / = İndüktörün uzunluğunu
- B = Manyetik alanı
- μ =Havanın manyetik iletkenliği
- n = İndüktörün birim uzunluğundaki sarım sayısını
- / = İndüktörün uzunluğunu
Bobinin Amacı
İndüktörler üzerinden akan elektrik akımının değişimi yavaş olduğundan, güç kaynaklarında ve sinyal işleme devrelerinde filtre görevinde kullanılır. Farklı sarım sayılarına sahip iki adet bobinden oluşan trafolar ise, AC gerilimin yükseltilmesinde veya alçaltılmasında kullanılırlar. Ayrıca manyetik alan depolama özellikleri sayesinde indüktörler, anahtarlamalı güç kaynaklarında da kullanılır.
Bobin Çeşitleri
- Aksiyel İndükatör (Direnç tipi)
- Radyal İndükatör (Kondansatör tipi)
- Toroid İndükatör
- SMD İndikatör (Yüzey Montajlı)
- Ayarlanabilir bobin
İndüktörün kullanım alanları
Kullandığımız motorlar, röleler, solenoidler, hoparlörler, trafolar, elektrom oluşturanlar, indüktif metal sensörleri aslında birer indüktördür.
Ferromanyetik bir malzemeden oluşmuş bir malzeme üzerine sarılı bobine DC gerilim uygulayarak elektromıktan elde edilebilir.
Bu sayede güle güle karşı oluşturacakları itme gücü ile motorlarda kullanılırlar.
Röle tip metal kontağın iletime geçmesi için bir bobine enerji verilerek gine dönüşümü prensibi kullanılır.
Otomatik kapı sistemindeki itme-çekme hareketi için kullanılan solenoidler aynı şekilde çalışır.
Hoparlör, gıdayla alan bir bobinin elektrik etkisi ile hareket etmesi ile çalışır. Bu bobine bağlı olan kağıt ya da farklı malzemeden dolgu diyafram, havayı hareket ettirerek ses dalgaları oluşmasını sağlar.
Trafolarda iki adet bobin bulunur. Birincil ve sarım olarak bulunan bobinler ferromanyetik bir çekirdek sarım olarak bulunur. Sarımlardan herhangi birisine başka bir alternatif akım örneğinde olarak konumlandırılmış sarımda bir indüksiyon akımı oluşur. Sarım sayılarının farklı ayarlanması ile yükseltici, düşürücü veya izolasyon trafoları oluşturmak mümkündür.
Saygı köşesi:
TESLA BOBİNİ
Tesla bobini, ünlü bilim adam Nikola Tesla tarafından 1891 yılında yüksek frekanslarda, yüksek gerilimli ve düşük akımlı AC elektrik üretilen için icat edilmiş bir buluştur. Tesla, bu icadı ile yüksek mesafeler arasında kablosuz elektrik aktarımı sınırsız planlamaktaydı. Bugün ise bilim-kurgu ve korku filmlerinin arka planını süslemekte
Yorumlar
Yorum Gönder
Düşüncelerini veya yorumlarını bizimle paylaş.